Schoorsteenbrand

Bij het stoken van hout-, olie- of kolengestookte kachels komen onverbrande deeltjes vrij die zich hechten aan de wand van het stookkanaal. Smoort u uw kachel te veel dan ontstaat er een teerachtige aanslag, ook wel creosoot genoemd, in het rookkanaal. Creosoot is zeer brandbaar en ontbrandt bij een temperatuur van ca. 500 graden Celsius. Als u de kachel of open haard stookt, is deze temperatuur zo bereikt en vliegt het creosoot in de brand.

U herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het kanaal. Het kanaal of de pijp wordt gloeiend heet. Soms zijn aan de buitenkant vlammen en vonken te zien die uit de schoorsteen komen.

Ook vogelnesten kunnen de schoorsteen verstoppen. En daarin schuilt een dubbel gevaar: kans op koolmonoxidevergiftiging en kans op schoorsteenbrand. Met een kraaienkap kunt u voorkomen dat vogels een nest bouwen in de schoorsteen.

Schoorsteenpijp wegwerken

Als je de schoorsteenpijp wil wegwerken zorg dan altijd voor voldoende ventilatie door middel van roosters, zodat de warmte weg kan.
Controleer ook of de schoorsteenpijp voldoende ruimte heeft rondom houtenvloeren, plafons, dak hout, enz.
Als je dit niet doet kan er warmte ophoping ontstaan, en kans op brand.

Wat te doen bij schoorsteenbrand?

Bij schoorsteenbrand kunt u het beste het vuur in de kachel of open haard doven met zand of soda om rook in uw huis te voorkomen. Sluit direct hierna de schoorsteenklep en de luchttoevoer naar de kachel. Vervolgens waarschuwt u de brandweer 112. Na het doven van het vuur ventileert u de ruimte om koolmonoxide vorming te voorkomen.

Blus nooit met water, omdat hierdoor stoom ontstaat die het rookkanaal ernstig kan beschadigen. Gebruik bij voorkeur ook geen poederblusser, omdat hierdoor ook veel schade kan ontstaan.

Hoe kunt u een schoorsteenbrand voorkomen?

Zorg ervoor dat uw schoorsteen minstens één keer per jaar wordt geveegd en door een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Voor adressen: bel (0497-556002) of raadpleeg www.aspb.nl . Zorg ook voor voldoende trek in de schoorsteen. Een zogenaamde trek- of coltkap op de schoorsteen kan daarbij helpen. Laat uw schoorsteen regelmatig controleren op scheuren, lekkages en verstoppingen.

Hoe bent u verzekerd?

Bij de meeste verzekeraars moet u na een schoorsteenbrand kunnen aantonen dat uw schoorsteen geveegd is.(zie polisvoorwaarden). Als u zelf uw schoorsteen wilt vegen overleg dan eerst met uw verzekeraar.

Zelf schoorsteen vegen

U kunt de schoorsteen zelf vegen,dan heeft u nodig: een speciale stalen borstel, een spiegel aan een (uitschuifbare) stok en een zaklamp om te zien wat u doet. Als de creosoot erg vast zit, hebt u een ramoneur (speciale veger) nodig.

Rookmelders

Rookmelders mogen in geen enkel huis ontbreken, wilt u extra zekerheid dan is de aanschaf van een CO-melder de moeite waard. Heeft u een woning met meerdere verdiepingen hang dan op iedere etage een rookmelder, een goede plaats is het trapgat naar de slaapkamers en zolder.
Vergeet niet regelmatig de rookmelder de testen, als de batterij leeg is zal hij om de paar minuten een pieptoon geven wat meestal in de nacht gebeurt (dit komt door temperatuur daling in de nacht waardoor de dan al zwakke batterij sneller leeg is).